Στάδια Συνέντευξης Επιλογής

Παρά το γεγονός ότι οι πιο κατάλληλοι να μιλήσουμε για τον εαυτό μας είμαστε εμείς, μία συνέντευξη επιλογής απαιτεί περισσότερη προετοιμασία απ΄ό,τι νομίζουμε. Ο κυριότερος λόγος γι΄αυτό είναι ότι σε μια τέτοια συνέντευξη πιθανότατα θα ερωτηθούμε για πολλούς και διαφορετικούς τομείς της ζωής μας.

Ο στόχος και ο δικός μας και του συνεντευκτή είναι κοινός: να υπάρξει ο κατάλληλος άνθρωπος για την κατάλληλη θέση. Πριν από τη συνέντευξη λοιπόν προετοιμαστείτε ώστε να μπορείτε ανά πάσα στιγμή να συσχετίζετε και να προβάλετε τα προσόντα και τις δεξιότητές σας που σχετίζονται με τη θέση για την οποία ενδιαφέρεστε. Ταυτόχρονα, η συνέντευξη αποτελεί και μία ευκαιρία να μάθετε περισσότερα και να κρίνετε από τη μεριά σας την επιχείρηση/τον οργανισμό ως προς το περιβάλλον, το προσωπικό.

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΕΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ.

Ανάλυσε τον τρόπο με τον οποίο τα δυνατά σου σημεία, οι προσωπικές και ακαδημαϊκές σου εμπειρίες, όπως επίσης και τα ενδιαφέροντά σου θα μπορούσαν να βρουν εφαρμογή στη θέση εργασίας για την οποία έχετε θέσει υποψηφιότητα.

Ερευνήστε:

  • Συλλογή πληροφοριών για τον εργοδότη. Συλλέξτε όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για την επιχείρηση, τον εργοδότη και τις συνθήκες εργασίας. Οι πληροφορίες αυτές μπορούν να συλλεχθούν από τον εξειδικευμένο τύπο, τους επαγγελματικούς καταλόγους των συνδικαλιστικών φορέων, από γνωστούς ή μερικές φορές ακόμα και από την ίδια την εταιρεία (αν επικοινωνήσει ο υποψήφιος τηλεφωνικά μαζί της). Αν η πρόσκληση προέρχεται από κάποιο ιδιωτικό γραφείο συμβούλων επιλογής προσωπικού και δεν αναφέρεται ο εργοδότης, πρέπει να γνωρίζει κανείς ότι συχνά τα γραφεία αυτά κάνουν την πρώτη επιλογή των υποψηφίων και στη συνέχεια όσοι επιλεγούν θα συναντήσουν τον εργοδότη. Η πληροφόρηση για την πελατεία του γραφείου αυτού, αν είναι εφικτό, μπορεί να δώσει ενδείξεις για τον εργοδότη που βρίσκεται πίσω από την αγγελία και να καθορίσει αναλόγως την προετοιμασία του υποψήφιου.
  • Συλλογή πληροφοριών για τη θέση εργασίας. Αναλύστε τα χαρακτηριστικά της θέσης, και γνωρίστε επιπλέον τις δυνατότητες προαγωγής, τον τόπο εργασίας και τον συνηθισμένο μισθό για τη συγκεκριμένη θέση.

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΤΕ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΗ ΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΚΡΙΒΗ ΤΟΠΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ.

Προγραμματίστε κάθε λεπτομέρεια για το πως θα βρείτε την επιχείρηση και το πως θα είστε ακριβείς στην προσέλευσή σας.

ΕΛΕΓΞΤΕ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΑΣ.

Η εμφάνιση του υποψήφιου πρέπει να είναι καθαρή και περιποιημένη. Το κλασικό ντύσιμο είναι μια σίγουρη λύση. Αποφύγετε τα εξεζητημένα κοσμήματα, το έντονο μακιγιάζ και άρωμα. Αν έχετε πρόβλημα όρασης, επιλέξτε να φορέσετε φακούς επαφής, η γυαλιά ανάλογα με τη θέση.

ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΘΕΙΤΕ ΟΤΙ ΕΧΕΤΕ ΑΡΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ ΜΑΖΙ ΣΑΣ.

ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΜΕ ΠΟΙΟ ΜΕΣΟ ΘΑ ΠΑΤΕ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΧΑΡΤΙ, ΣΤΥΛΟ, ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΑΣ, ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΜΕΝΤΕΣ, ΠΑΡΑΜΑΝΕΣ, ΧΤΕΝΑ Κ.Τ.Λ.

ΑΠΟΒΑΛΕΤΕ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ ΝΑ ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ. Η ΘΕΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΟΤΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΑΜΕΣΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ.

ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΠΡΟΒΑ ΜΕ ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ Τ ΕΘΟΎΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΚΤΗ.

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΝΗ, ΜΗ ΒΑΔΙΖΕΤΕ ΑΣΚΟΠΑ ΣΤΟ ΧΏΡΟ ΚΑΙ ΜΗΝ ΠΛΗΣΙ’ΖΕΤΕ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΤΕ ΤΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΚΤΗ.

Χρησιμοποιήστε το όνομά του στο χαιρετισμό και συνοδέψτε τον από μία σφικτή χειραψία (προσέξτε τα χέρια σας να μην είναι ιδρωμένα) και ένα ειλικρινές χαμόγελο.

ΔΕΙΞΤΕ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ.

΄Ενα πολύ σημαντικό στοιχείο στη συμπεριφορά σας που μπορεί να αποτελέσει το κριτήριο για την τελική επιλογή είναι η επίδειξη ενθουσιασμού και σοβαρότητας.

Μπείτε μέσα στο δωμάτιο με αποφασιστικά βήματα, χαμογελώντας ελαφρώς.

ΚΑΘΙΣΤΕ.

Πριν να καθίσετε, πρέπει πρώτα να σας προσφερθεί κάθισμα. Αφού καθίσετε, προσέξτε τη στάση του σώματός σας.

ΔΙΑΤΗΡΗΣΤΕ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΒΛΕΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΚΤΗ.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΚΤΗ.

Αρχίστε να μιλάτε, αφού σας απευθύνουν το λόγο. Ξεκινήστε με μία σύντομη παρουσίαση του βιογραφικού σας.

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ.

Να είστε ακριβείς και ξεκάθαροι στις εκφράσεις σας. Εκφραστείτε σωστά. Είναι αναγκαίο να εκφραστείτε σωστά, ώστε να μην κάνετε γλωσσικά λάθη, να χρωματίζετε τη φωνή σας και να μιλάτε σε κατάλληλο ρυθμό. (αργά και καθαρά).

ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΚΑΛΑ ΠΡΙΝ ΡΩΤΗΣΕΤΕ ΚΑΤΙ.

Χρησιμοποιείστε τα κενά (σιωπή) της/του συνομιλήτριας/η σας για να κάνετε ενδιαφέρουσες ερωτήσεις.

ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ ΣΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.

Όταν μιλάτε για τον εαυτό σας, δώστε έμφαση όσο μπορείτε στην ενέργειά σας, τη θέλησή σας και τα επαγγελματικά σας προσόντα.

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ.

Η γλώσσα του σώματος μεταφέρει το 55% των μηνυμάτων που θέλετε να στείλετε στο συνομιλητή σας.

ΤΗΡΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ «ΚΑΛΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ».

ΟΤΑΝ ΑΠΑΝΤΑΤΕ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ, ΔΩΣΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ (ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ).

ΣΤΕΙΛΤΕ ΕΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΓΡΑΜΜΑ.

Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε το σωστό όνομα και το σωστό τίτλο του προσώπου που σας έκανε τη συνέντευξη. Δώστε έμφαση στο ενδιαφέρον σας για τη συγκεκριμένη θέση.

FOLLOW UP.

Αν δε λάβετε απάντηση σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη συνέντευξη, είναι καλό να τηλεφωνήσετε και να ρωτήσετε για τη θέση.

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

Η αναζήτηση εργασίας είναι μια διαρκής διαδικασία. Αρχίστε να προετοιμάζεστε για την επόμενη συνέντευξη.